Home > Posts > Η πίτα με τα κρατικά έξοδα. Ποιός έφαγε την περισσότερη;

Η πίτα με τα κρατικά έξοδα. Ποιός έφαγε την περισσότερη;

Eforia2010_ContributionToStateBudget_Excel1

 

Ιδού πως προέκυψε με το Excel 2010:

1) αντέγραψα από το εκκαθαριστικό της ηλεκτρονικής δήλωσης 2010, από τον πίνακα που δείχνει στο τέλος την 1η στήλη του PDF στη στήλη A ενός φύλλου Excel

2) αντέγραψα τη 2η στήλη από το PDF στη στήλη C του Excel

3) έκανα δεξί κλίκ στον τίτλο της στήλης Β για να την επιλέξω όλη και στο μενού που εμφανίστηκε ταυτόχρονα διάλεξα “Format Cells” (Μορφοποίηση κελιών) και επέλεξα “Percentage” (Ποσοστό). Αυτό είναι χρήσιμο γιατί δείχνει αυτόματα το σύμβολο % και δεν χρειάζεται να πολλαπλασιάσεις με το 100 στους παρακάτω τύπους

4) στο πεδίο B1 έβαλα τον τύπο =C1/$C$16 (στο κελί C16 είναι το σύνολο της συνεισφοράς του φορολογουμένου)

5) επέλεξα το πεδίο B1 και το αντέγραψα

6) επέλεξα την περιοχή B1 εώς και B15 και έκανα επικόλληση, οπότε το Excel μετέτρεψε τον τύπο σε =C2/$C$16, =C3/$C$16 κάτω-κάτω στα κελιά Β2 μέχρι και Β15.

Δεν μετέτρεψε τα τμήματα του τύπου που έχουν $ γιατί είναι απόλυτες και όχι σχετικές [ως προς το τρέχον κελί] αναφορές θέσης.

Θα μπορούσα να έχω βάλει και C$16 για να κλειδώσω μόνο τη συντενταγμένη γραμμής για το σύνολο, αφού αντέγραψα από τη στήλη B (Β1) στη στήλη B (B2-B15) οπότε το C θα παρέμενε το ίδιο ούτως ή άλλως στον τύπο.

Υπόψη πως μπορείτε να δίνετε και συντεταγμένες του στύλ R1C2 (row=1, column=1) αντί B1 και αντίστοιχα $R1$C2 αντί $B$1, $R1C2 αντί B$1 και R1$C2 αντί $B1 (προσοχή όμως τα Α, Β κλπ. στα αγγλικά).

7) στο κελί B16 έδωσα το =SUM(B1:B15) οπότε μου έβγαλε την τιμή 100%

8) διάλεξα την περιοχή A1:B15 και στο μενού Insert διάλεξα ένα 3D Pie chart. Στη συνέχεια από την μπάρα του Office 2010 διάλεξα το χρωματιστό pie chart και τη μορφή με τις ετικέτες πάνω στο γράφημα και χωρίς τίτλο. Επίσης έκανα κλίκ στον καμβά του chart (στο κενό ακριβώς από κάτω του) και τον μετακίνησα λίγο πιο κάτω.

9) έκανα δεξί κλίκ το pie chart και επέλεξα “3D Rotation για να το περιστρέψω 30 μοίρες στον Χ άξονα ώστε να φαίνονται καλύτερα οι ετικέτες που δε χωρούσαν στα μικρά τμήματα του.

 

Eforia2010_ContributionToStateBudget_Excel2

 

Παρατήρηση: Ο δαίμων του τυπογραφείου χτύπησε τα εκκαθαριστικά, αφού λέει “Δικαιόσυνη” αντί “Δικαιοσύνη”. Τυχαίο; …δε νομίζω (η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ είναι αγαθό προς αναζήτηση βλέπετε ακόμη στη χώρα μας).

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.