Home > Posts > Οι απαράδεκτες διαφημίσεις του Hotmail

Οι απαράδεκτες διαφημίσεις του Hotmail

Ένας από τους λόγους που διστάζω να συστήσω το Hotmail σε άπειρους χρήστες ή σε παιδιά είναι οι απαράδεκτες παραπλανητικές διαφημίσεις τρίτων που φιλοξενεί.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε πως ενώ λέει “Είσαι ο σημερινός ΝΙΚΗΤΗΣ ενός iPad 2!”, αναφέρει αμέσως παρακάτω “…για να προσπαθήσετε να κερδίσετε” (δηλαδή ψευδώς σου λέει πως είσαι νικητής στην αρχή ελπίζοντας να μην προσέξεις το “προσπαθήσετε”.

image

Επίσης σου λέει “Πατήστε το κουμπί “Ναι””, ενώ όποιο κουμπί κι αν πατήσεις εκεί (για την ακρίβεια οπουδήποτε στην εικόνα κι αν πατήσεις αφού πρόκειται απλά για ζωγραφιστά κουμπιά), είτε Ναι, είτε Όχι θα σε πάει στο:

http://adserver.adtech.de/?adlink/1247/3451029/0/170/AdId=6842584;BnId=4;itime=613946523;

που αναδιευθύνει στο:

http://www.weeklyprizewinner.com-net.info/winner/?sid=afm

εκεί βλέπεις

image

και πατώντας το OK σε υποδέχεται στα ελληνικά (με Βουλγάρικη προφορά μάλλον!) μια γυναικεία φωνή που σου λέει “Συγχαρητήρια! Δικαιούστε να συμμετέχετε στην ειδική προσφορά μας”.

Στη σελίδα διαβάζουμε “Αποτελέσματα Διαγωνισμού: Σε περιμένει (1) βραβείο.” με έντονα γράμματα αλλά πιο κάτω βλέπουμε “Είσαι υποψήφιος…”.

Επίσης διαβάζουμε “επιλέγουμε τυχαία” (πολύ πειστικό) “έναν επισκέπτη της ιστοσελίδας μας” (δεν επισκέφτηκα όμως την ιστοσελίδα τους, αλλά το Hotmail της Microsoft – αν πάς στη σελίδα τους πάντα θα δείς την “προσφορά”, άρα που είναι η τυχαία επιλογή;). Διαβάζουμε επίσης “Με βάση τη σημερινή κλήρωση” (ποιά κλήρωση;) “εσύ είσαι ο υποψήφιος!” (για να νομίσεις ότι άρα θα “κερδίσεις” εσύ σίγουρα).

image

Στη συνέχεια σου λέει “απάντησε μέσα σε …. Αλλιώς, μπορούμε να επιλέξουμε άλλο υποψήφιο από την Αθήνα για το δώρο” (φυσικά δεν είμαι καν στην Αθήνα, απλά έχω πάροχο τη Forthnet και αυτοί βλέπουν την IP διεύθυνση μου – προφανώς είναι διεθνοποιημένη η φάμπρικα). Προσπαθεί να σε φοβήσει για να βιαστείς και να μη σκεφτείς λογικά (να αρπάξεις την “ευκαιρία”). Αλλά όσες φορές κι αν ξαναπάς στη σελίδα αυτή αργότερα θα ξαναδείς την ίδια “προσφορά” πάλι εσύ (και όποιος άλλος πάει ταυτόχρονα προφανώς).

Αν προσπαθήσεις να φύγεις από τη σελίδα βλέπεις κι άλλες υποσχέσεις και φοβέρες (καρότο και μαστίγιο) πως θα χάσεις την “ευκαιρία”.

image

Το βήμα 1 σε πάει στο

http://mobile.blinkogold.gr/ipad2_discover/?77tadunit=92157651&77tentry=azldiscover&azl=1&capid=47&zz=111&click_hash=121V5Qsr

όπου βλέπεις πως γι’αυτή την πολύ ωραία “διαφήμιση” πρέπει να ευγνωμονείς την blinkogold (γέλασα σήμερα πάλι όντας για πολλοστή φορά νικητής, να’ναι καλά οι άνθρωποι που με σκέφτηκαν – εντελώς “τυχαία” – στο πρόγραμμα “Uwin” που φιλοξενούν στο site τους):

image

“Απάντησε σωστά και μπορεί να κερδίσεις” διαβάζεις, μα είναι αδύνατο να χάσεις γιατί και να πατήσεις λάθος σου το λέει μέχρι να πατήσεις το σωστό. Φοβερός διαγωνισμός δηλαδή.

image

Και όταν με το καλό πατήσεις τη σωστή απάντηση βλέπεις το ζουμί που είναι να δώσεις το κινητό σου και να σε εγγράψουν σε ΥΠΠ (Υπηρεσία Πολυμεσικής Πληροφόρησης) της Buongiorno Hellas που θα σου στέλνει χρεωστικά SMS (πληρώνεις με το που τα λαμβάνεις), μέχρι (σιγά μη στείλουν λιγότερα) 3 SMS / εβδομάδα, 2 ευρώ και 7 λεπτά το καθένα.

Και φυσικά δεν θα θυμάσαι εκεί πως στην αρχική σελίδα έλεγε “ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η επικύρωση του αριθμού του κινητού σου και του αποτελέσματος του τεστ από το σύστημα ανίχνευσης μας μπορεί να γίνει μέσα σε 7 ημέρες.”, δηλαδή πρέπει να μείνεις μια βδομάδα (ή μάλλον δυο αν καταλαβαίνω καλά). Και αν δεν επικοινωνήσεις μαζί τους να διακόψεις τη “συνδρομή” την πάτησες και θα συνεχίσεις να χρεώνεσαι μέχρι να δείς το φουσκωμένο λογαριασμό (ιδίως αν έχεις πάρει και άλλες τέτοιες προσφορές) και ν’αρχίσεις να ψάχνεις να βρείς τι συμβαίνει και πως θ’ακυρώσεις τη συνδρομή στις ΥΠΠ που έχεις γραφτεί.

image

Κανονικά θα έπρεπε λόγω του ιστορικού επανειλημένης κατάχρησης τους οι ΥΠΠ να είναι μπλοκαρισμένες αυτόματα και όποιος θέλει να συμμετέχει σε αυτές να στέλνει ειδικό ΔΩΡΕΑΝ μήνυμα στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του για να τις ξεμπλοκάρει. Αντίστοιχα θα έπρεπε με παρόμοιο ΔΩΡΕΑΝ μήνυμα να τις μπλοκάρει όποτε επιθυμεί. Αυτό αντί για ευχολόγια και περιστασιακά πρόστιμα στις εταιρείες αυτές που θησαυρίζουν (οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας αντίστοιχα κάνουν πως νίβουν τα χέρια τους σαν Πόντιος Πιλάτος, αλλά στην πραγματικότητα τρίβουν τα χέρια τους γιατί παίρνουν κι αυτοί το μερτικό τους σε βάρος των κορόιδων).

Παρακαλώ καταγγείλετε παρόμοιες παραπλανητικές διαφημίσεις στο:

https://feedback.live.com/?productkey=wlmail
μπας και αποφασίσει επιτέλους η Microsoft να κόψει τα πόδια στους διαφημιστές της αρπαχτής που τη δυσφημίζουν ασύστολα με τις απαράδεκτες (και αισθητικά αφού πολλές φορές αναβοσβήνουν κλπ.) πρακτικές τους.

Μην αμελήσετε όμως να κάνετε την καταγγελία σας ΚΑΙ στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή:

http://www.efpolis.gr/el/epikoinonia.html 

Υπάρχει και ειδική φόρμα παραπόνων εκεί

http://www.efpolis.gr/el/form-ypovoli-paraponon.html

αλλά ζητάει πολλές λεπτομέρεις όπως η διεύθυνση της επιχείρησης κλπ. που δεν είναι πάντα εύκολο να βρεί κανείς. Από παλαιότερη εμπειρία μου επιλαμβάνονται και αναφορών τέτοιων καταστάσεων που τους κοινοποιούνται από την απλούστερη φόρμα επικοινωνίας.

Καιρός είναι οι πολίτες να ενεργοποιηθούν και το κράτος να τους στηρίξει για να καθαρίσει η κόπρος του Αυγεία με τη “διαφήμιση” κάθε είδους που τα τελευταία χρόνια κοντεύει να μας πνίξει (http://illegalsigns.gov.gr) και που έχει τώρα μεταπηδήσει και στα ελληνικά (για να στοχεύσει παιδιά και άπειρους χρήστες) στο Internet.

  1. 2011/10/26 at 15:34

    Γενικά οι διαφημίσεις στα προϊόντα της Microsoft είναι απαράδεκτες αλλά και εν πολύς ΤΕΛΕΙΩΣ αχρείαστες (βλέπε Live Messenger). Αν η Google έκανε τις διαφημίσεις επιστήμη με τα sugestions στο Gmail όπου οι διαφημίσεις δεν ενοχλούν αλλά και σε περιπτώσεις είναι σχετικές με το email που διαβάζεις (θεμιτό η αθέμιτο το γεγονός δεν είναι αυτό που συζητούμε) οι διαφημίσεις στο Live (Hotmail και σία) παραπέμπουν σε geocities την δεκαετία του 90 και σε διαφημίσεις απατεώνων αντί για πραγματικών προϊόντων. Και το τελείως απαράδεκτο είναι ότι εν έτη 2011 και με τα τόσα redisgn του Hotmail τα μόνα σταθερά πράγματα είναι οι διαφημίσεις και τα bugs.

  2. 2011/10/26 at 20:12

    ένα πρόβλημα είναι πως αγόρασαν το Skype και ελπίζω να μην το κάνουν τα ίδια χάλια με το Live Messenger όσον αφορά τις απαράδεκτες διαφημίσεις

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: