Home > Posts > Η παράνομη διαφήμιση πνίγει την Πάτρα και πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας

Η παράνομη διαφήμιση πνίγει την Πάτρα και πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας

Η Πάτρα έχει πνιγεί στην παράνομη διαφήμιση: μεταλλικές ταμπέλες καρφωμένες στους ξύλινους στύλους της ΔΕΗ και του ΟΤΕ και σε δένδρα ή δεμένες σε φράκτες ξένων οικοπέδων, μεγάλα αυτοκόλλητα κολλημένα σε κάδους σκουπιδιών και όπου αλλού φανταστεί κανείς.

Πέραν από την απίστευτη ασχήμια στην οποία συντελούν σωρευτικά, δεν μπορώ να φανταστώ σε περίπτωση σεισμού ή άλλης έκτακτης ανάγκης πως θ’ανέβουν υπερπηδώντας τις κοφτερές μεταλλικές ταμπέλες οι ειδικά εξοπλισμένοι για την αναρρίχηση σε ξύλινους στύλους τεχνικοί της ΔΕΗ και του ΟΤΕ για να επισκευάσουν τις βλάβες όταν δεν θα υπάρχουν αρκετά γερανοφόρα.

Έχουν μάλιστα οι ίδιοι ρυπαίνοντες επεκταθεί πλέον και στις γύρω περιοχές (π.χ. μέχρι και τον Ψαθόπυργο έχει φτάσει η χάρη της “Clever Door” που γεμίζει μεγάλα αυτοκόλλητα [A4 περίπου] όλο τον τόπο, ενώ τα “Έπιπλα Μπάρλος” έχουν βάλει μεταλλικές πινακίδες ακόμη και στην εθνική οδό Αντιρίου-Ιωαννίνων καρφωμένες σε ψηλά κλαδιά δένδρων!).

Όλα αυτά (ακόμη και πινακίδες κατάδειξης θέσης μιας επιχείρησης), όντας σε κοινόχρηστους χώρους, θεωρούνται ρύποι σύμφωνα με το νόμο περί υπαίθριας διαφήμισης (ν.2946/2001) που καλεί ν’αφαιρεθούν άμεσα με τις διαδικασίες του οικείου κανονισμού καθαριότητας, αλλά η Δημοτική Αστυνομία φαίνεται ν’ασχολείται μόνο με την παράνομη στάθμευση και ακόμη και εκεί χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αρκετοί πολίτες κάνουν ότι μπορούν για να τα απομακρύνουν, αλλά οι ρυπαίνοντες είναι όλο και περισσότεροι (πιθανώς κάποια τρίτη – διαφημιστική/εκτυπωτική – εταιρεία που κατασκευάζει όλα αυτά τα αυτοκόλλητα και ταμπέλες και πιθανώς βάζει και τα άτομα που τις τοποθετούν να κρύβεται από πίσω).

Αν μάλιστα προσθέσει κανείς στα παραπάνω τα, φυλλάδια που πετώνται στις πόρτες των σπιτιών, γαντζώνονται στους φράχτες οικοπέδων (και τα παίρνει ο αέρας και η βροχή), πετιούνται σε πεζοδρόμια και πλατείες κλπ., πλακάτ/αφίσες που αγκιστρώνονται στις καλαίσθητες κωλώνες φωτισμού του δήμου, ακόμη και σε πινακίδες οδικής κυκλοφορίας και φανάρια (ενιότε σκεπάζοντας τις πινακίδες ή το κουμπί που πατούν οι πεζοί για ν’αλλάξει το φανάρι), είναι προφανές ότι κακώς ισχυριζόμαστε ότι είμαστε ευρωπαϊκή χώρα.

Η κατάσταση αυτή δεν έχει ξεφύγει μόνο στην Πάτρα, αλλά και σε διάφορα “αναπτυσσόμενα” περίχωρα της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών και αλλού.

Μήπως χρειαζόμαστε μια αστυνομία περιβάλλοντος (κεντρικά εδραζόμενη στο Υπ. Περιβάλλοντος, αλλά δικτυωμένη και με ισχυρές αρμοδιότητες – βλέπε πρόστιμα που να βεβαιώνονται στην εφορία προς είσπραξη), ανεξάρτητη από τις διαπλοκές ή τη ραστώνη των εκάστοτε τοπικών αρχών;

Θα μπορούσε π.χ. να δέχεται καταγγελίες δικτυακά – με καρφίτσωμα καταγγελίας και φωτό σε online χάρτη (δείτε π.χ. το http://tinyurl.com/kataggelies) – και πέραν των προστίμων να αναθέτει σε υπεργολάβους την αφαίρεση (με έξοδα του ρυπαίνοντα) και ανακύκλωση των παράνομων υπαίθριων διαφημίσεων.

Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε επίσης να ενημερωθούν και ενθαρρύνονται από το κράτος οι πλανόδιοι παλιατζήδες κ.ά. (συνήθως αθίγγανοι) ν’αφαιρούν τα εν λόγω υλικά και να τα ανακυκλώνουν (γιατί υπάρχουν δυστυχώς κρούσματα όπου κάποιοι αφαιρούν ακόμη και σχάρες αποχέτευσης ομβρίων από επαρχιακούς δρόμους – προτιμότερο θα ήταν αντί να παρανομούν να επιτελούν κοινωνικό έργο απορυπαίνοντας).

Χρήσιμες παραπομπές:

Advertisements
Categories: Posts Tags:
  1. 2011/01/17 at 12:41

    και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) πέραν από τον νόμο περί υπαίθριας διαφήμισης (βλέπε σχετικό link παραπάνω), ασχολείται με τις παράνομες ταμπέλες κλπ.:
    http://www.yme.gr/imagebank/categories/KOK_pdf.pdf

  1. 2011/01/17 at 13:04

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: