Home > Posts > Τώρα που πλησιάζουν και οι εκλογές…

Τώρα που πλησιάζουν και οι εκλογές…

Από το τεύχος 2 (άνοιξη 2009) του “ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ magazine” (τριμηνιαία έκδοση), διαβάζω σε άρθρο-συνέντευξη (σελ. 38) του προέδρου (τη στιγμή της συνέντευξης) της Ένωσης Δικαστών κ’ Εισαγγελέων, Αεροπαγίτη, κ. Χ. Αθανασίου:

Αφορμή της συνέντευξης αυτής στάθηκε το επιτυχημένο προϊόν του 2008 με την ονομασία “Προσωπικό Δάνειο Προεξόφλησης Αναδρομικών Δημοσίου”, με το οποίο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προεξόφλησε στους εν ενεργεία και συνταξιούχους Δικαστικούς Λειτουργούς, Εισαγγελείς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τις αναδρομικές παροχές του ν. 3620/2007.

Πολύ ενδιαφέρον. Δεν έχω ψάξει (π.χ. στο ΡΑΠΤΑΡΧΗΣ ή στο Εθνικό Τυπογραφείο) τι αναδρομικά ακριβώς ήταν αυτά (θα υποθέσω πως δικαίως δόθηκαν), μου θύμησε όμως τη γνωστή και πολλάκις επαναλαμβανόμενη εδώ και αρκετά χρόνια ιστορία, όπου οι βουλευτές ψηφίζουν κατά το δοκούν αυξήσεις στους μισθούς τους και στη συνέχεια οι δικαστικοί κερδίζουν στα δικαστήρια αναδρομικές αυξήσεις μιας και οι μισθοί τους (ιδίως των ανώτατων βαθμίδων που όμως απ’ότι φαίνεται συμπαρασύρουν και τις παρακάτω βαθμίδες) πρέπει να ακολουθούν συνταγματικά αυτές των βουλευτών.

Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει και για βουλευτές και για δικαστικούς δηλαδή. Ο φορολογούμενος (αλλά και ψηφοφόρος) πληρώνει άλλωστε…

Ενημέρωση (10/2011): δείτε και τα σχόλια, όπου αναφέρεται πως στο Μισθοδικείο πλειοψηφούν μέλη ΔΕΠ Νομικής. Το αποτέλεσμα μετράει όμως τελικά…

Advertisements
Categories: Posts
 1. 2011/06/10 at 23:28

  αφιερωμένα στον ΣΠΙΘΑ Μίκη Θεοδωράκη που ήθελε και αυτός αναδρομικά ως συνταξιούχος βουλευτής (δεν του φτάναν όσα έπαιρνε) γιατί δεν είχε λέει αντιληφθεί την κατάσταση της οικονομίας (τα παιδιά των 800 ευρώ δεν τα είχε ακούσει πως πεινούσαν;)

 2. 2011/06/10 at 23:30

  και μη ξεχνάμε και τα δάνεια των κομμάτων έναντι των μελλοντικών εκλογικών κλπ. αποζημιώσεων τους… εις υγείαν των κορόιδων των ψηφοφόρων τους πάντα

 3. 2011/10/21 at 00:59

  Για λόγους πληρότητας αντιγράφω από σχετική συζήτηση στην οποία συμμετείχα στο προφίλ του Στέφανου Μάνου στο Facebook (https://www.facebook.com/#!/profile.php?id=1627371317).

  Είναι σαφώς σημαντική η διευκρίνηση πως στο μισθοδικείο πλειοψηφούν μέλη ΔΕΠ Νομικής, αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν δικαιώνει μάλλον την πρόβλεψη αυτή του νομοθέτη κατά τη γνώμη μου. Ζητούμενο μάλλον είναι ένας καλύτερος μηχανισμός σχετικά με μισθολογικά θέματα των πολιτικών, των δικαστικών, και λοιπών φορέων πολιτειακής εξουσίας, ίσως με σχετική πρόβλεψη στο Σύνταγμα (π.χ. τυχόν αυξήσεις που δίδονται στη διάρκεια μιας βουλευτικής θητείας να ενεργοποιούνται μόνο αν επικυρωθούν από την επόμενη βουλή ίσως;)

  [George Best]
  Birbilis, δεν μας λέτε πρακτικά πόσα κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε να παίρνει α) ένας δικαστής β) ένας γιατρός γ) ένας μηχανικός του δημοσίου δ) ένας εφοριακός ε) ένας δάσκαλος στ) ένας διοικητικός γραφιάς ζ) ένας οδοκαθαριστής να το αναρτήσουμε στο ΦΕΚ και να ισχύσει από αύριο που πιστεύω να έχει ολοκληρωθεί η επανάσταση. Βέβαια, επί ολοκληρώσεως της επαναστατικής μεταρρύθμισης, όλοι θα είναι και επισήμως πια δικαστές (και όχι ανεπισήμως όπως μέχρι σήμερα), οπότε ας ληφθεί κι αυτό υπ’ όψη για να μην επιβαρυνθεί ιδιαίτερα ο ΕΠ (επαναστατικός προϋπολογισμός). Επίσης, επειδή η εκτελεστική/νομοθετική εξουσία θα έχει το αλάθητο επί επαναστατικής διακυβέρνησης φαντάζομαι θα απαγορευθεί ρητώς η προσφυγή των πολιτών/δικαστών σε άλλους πολίτες/δικαστές για μισθολογικές διεκδικήσεις, αναδρομικές ή για το μέλλον.

  [George Birbilis]
  @George Αυτό που λέω είναι πως δεν μπορεί να είναι “Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει”. Μισθολογικά θέματα δικαστών δεν μπορεί να κρίνονται από έλληνες δικαστές αλλά θα έπρεπε να κρίνονται από ειδικό σώμα ξένων δικαστών ή κάτι παρόμοιο.

  [George Birbilis]
  ‎@George το άρθρο μπορεί ο καθένας να το σχολιάσει επί αυτών που γράφει ακριβώς, το να προσπαθήσεις να μειώσεις το ποιόν του γράφοντος δείχνει πως δεν μπορείς να αντικρούσεις ένα προς ένα τα επιχειρήματα του φοβάμαι. Ο κόσμος έχει βαρεθεί το παιχνίδι των αυξήσεων που δίναν οι πολιτικοί στους εαυτούς τους και στους διοικητές οργανισμών και στη συνέχεια οι δικαστές επιδίκαζαν εξίσωση προς τα πάνω και εαυτών και αναδρομικά. ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΑΚΥΡΩΝΑΝ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ;

  [Christos Derdas]
  Κύριε Birbillis ακόμα και εδώ λαθεύετε . Το λεγόμενο μισθοδικείο δεν αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστές. Αποτελείται από μέλη ΔΕΠ της νομικής. Ο πρωτοδίκης πριν τις αυξήσεις ζούσε με 1500€ και συντηρούσε 2 σπίτια.
  Για τα υπόλοιπα να σας παραπέμψω στην απλή αλήθεια.
  Εσείς ανήμερα των Χριστουγέννων τι κάνατε ; Της Πρωτοχρονιάς; Στις διακοπές σας μήπως;
  Γιατί η συζυγός μου έγραφε .
  Εσείς ανήμερα της κηδείας προσφιλούς σας προσώπου τι θα κάνατε ;
  Γιατί η συζυγός μου και οποιοσδήποτε πρωτοδίκης θα δίκαζε κανονικά.

  [George Birbilis]
  Κατά πλειοψηφία; Και ένας ακόμη δικαστής μπορεί να συμμετέχει θεωρείτε; Επίσης τα μέλη ΔΕΠ Νομικής είναι άλλης φουρνιάς από τους δικαστικούς; Σε ποιές σχολές φοίτησαν ακριβώς οι δικαστικοί αυτοί; Το αν είναι όλα αγγελικά πλασμένα το βλέπουμε στην πράξη εκ του αποτελέσματος. Επίσης μην μονοπωλείτε την υπερεργασία, πάρα πολύς κόσμος στην Ελλάδα δεν έχει γιορτές και διακοπές και κάνει και 2-3 δουλειές για να ζήσει (προσωπικά δεν έχω ούτε νύχτες αλλά αυτό μπορεί να το θεωρήσει και κανείς προσωπικό βίτσιο αφού προτιμώ να μην έχω αφεντικό και να δουλεύω μόνος [είμαι Μηχανικός Η/Υ και ασχολούμαι με συγγραφή λογισμικού κυρίως]). Επίσης για τις στρεβλώσεις στα δικαστήρια (που ταλαιπωρούν επίσης διάδικους και μάρτυρες που δεν είναι και η δουλειά τους, ούτε και αποζημιώνονται για την ταλαιπωρία τους τελικά) αναφέρω στο http://zoomicon.wordpress.​com/tag/%CE%B5%CF%86%CE%B5​%CF%84/ αλλά θυμίζω και το θέμα με τα συναινετικά διαζύγια που όταν προτάθηκε να πάνε στους συμβολαιογράφους έγινε φασαρία από δικηγόρους και δικαστές (για τους 1ους καταλαβαίνω ότι θέλουν το μερτικό τους, για τους 2ους δεν κατάλαβα γιατί δεν θέλουν ελάφρυνση τους γραφειοκρατικού φόρτου – μάλλον έχω συνηθήσει να “γράφουν” όπως λέτε [ακόμη περιμένουμε τα ψηφιακά πρακτικά;])

  [George Birbilis]
  επίσης για το “ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΑΚΥΡΩΝΑΝ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ;” ποιά η γνώμη σας; Δεν θα μπορούσαν να βγάλουν αντισυνταγματικές τις αυξήσεις των υπολοίπων πάνω από το μισθό της τάδε βαθμίδας δικαστή; Τότε θα είμασταν όλοι μαζί τους. Αντί αυτού μήπως ανέβαζαν και το δικό τους και όχι μια-δυο φορές τόσα χρόνια; Εκτός και σε άλλη χώρα ζούσαμε, άλλες ειδήσεις ακούγαμε και είμαστε παραπληροφορημένοι όλοι οι “απέναντι”.

  [George Best]
  Επεκτατική ισότητα έχει εφαρμοσθεί από τα δικαστήρια και κυρίως το ΣτΕ για όλες τις κατηγορίες υπαλλήλων και όχι μόνο για τους δικαστές. Αιτία: Ο επιδοματικός χαρακτήρας της μισθολογικής πολιτικής μέχρι τώρα. Ερώτηση: Γιατί να μην γίνει εξίσωση προς τα κάτω και να τα πάρουν πίσω από αυτούς που τα έδωσαν; Γιατί σύμφωνα με τη νομολογία μισθός που δόθηκε και φαγώθηκε δεν αναζητείται αναδρομικά. Ερώτηση προς Μπιρμπίλη κλπ. Νομίζετε ότι γνωρίζετε καλύτερα νομικά ή είστε σοφότερος από το ΣτΕ; Πηγαίνετε μια μέρα από κει να πείτε τις ιδέες σας. Μπορείτε να στείλετε και email. Google it. Mισθοί στο Δημόσιο. Για να μην φαγωνόμαστε μεταξύ μας ας κάνουμε αυτό που είπε ο Reichenbach. Nα πάρουμε το μισθολόγιο μιας χώρας που θαυμάζουμε και να το υιοθετήσουμε όπως είναι αναλογικά με το ΑΕΠ μας (σμίκρυνση αν είναι το γερμανικό, μεγέθυνση αν είναι το βουλγάρικο). Τρίωρες διακοπές συζητήσεων από τους δικαστές. Απ’ όλες τις ενώσεις λειτουργών ΣτΕ, ΕλΣυν και ΝΣΚ θεωρήθηκαν αντισυνταγματικές. Για μένα είναι υποστηρίξιμη και η αντίθετη άποψη, αλλά δεν θα το συζητήσω εδώ. Έχω να πάω να συμβουλέψω έναν νευροχειρουργό πώς να κάνει μια δύσκολη εγχείριση που έχει αύριο το πρωί. Καληνύχτα σας.

  [George Birbilis]
  ‎@George “μισθός που δόθηκε και φαγώθηκε;” ωραία λογική, αλλά κι αν τη δεχόταν κανείς, αφορά τα φαγωθέντα (συ είπας) μέχρι την έκδοση απόφασης πως κακώς δίδονται. Με την απόφαση πως κακώς δίδονται θα πάγωναν και θα σταμάταγε το “φαγοπότι” (αντί του να πάρουμε κι εμείς ένα μπουτάκι που μάλλον προτιμήθηκε από πολλές κοινωνικές ομάδες). Αν δεν εφαρμόζαμε την “αλληλεγγύη του οίκτου” (http://www.parapolitiki.co​m/2011_08_07_archive.html) θα είχαμε σκεφτεί την εξίσωση προς τα κάτω εγκαίρως πριν φτάσουμε όπου φτάσαμε οικονομικά.

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: